ron mesland, vertaler, tekstschrijver, componist. Schrijfwerk
ron mesland, vertaler, tekstschrijver, componist. Schrijfwerk
Het begon eind jaren 80 met vertalingen van liedjes van muzikale helden als Joy Division, Billie Holiday en Peter Hammill. Van kindsbeen af was ik gefascineerd door mooie nederlandstalige muziek, van Ja zuster Nee zuster tot Ramses Shaffy. Deze interesse was nauwelijks hip, niet in mijn eerste popgroepen, niet op het conservatorium. Nederlandstalig was (is?) een genre-aanduiding, wat ik eigenaardig vond. Een zangstem voedt zich met ongefilterde kennis en emotie (= de eigen taal), zoals elke Spaanse, Russische of Amerikaanse zanger zal beamen. Hoewel ik goede reacties kreeg op mijn engels (kon veel oefenen dankzij engelstalig vriendje) ging ik vanaf 1987 fanatiek pop-songs vertalen. Jazz en klassiek werk volgde, van Gershwin en Porter tot en met de complete Schubert-liederencycli (zie “Winterreis”-pagina’s).
De eerste uitvoering leidde op het conservatorium tot een bescheiden rage: even zong iedereen, doorgaans eenmalig, nederlandstalig. Met twee enthousiaste studiegenoten, Annemieke Tetteroo en Marjolijn Weber, richtte ik Trio Zang Voor Vriendschap op. We zongen, geheel a capella, zowel Astrid Nijgh en Ja Zuster Nee Zuster als door mij vertaalde Prince- , Abba-, Petula Clark en Dylan-hits. (zie voorbeeld linksonder).
Eigen nummers sloten naadloos aan en gaven (andermans woorden) 'blijk van een originele kijk op Nederlandstalige muziek, jaren voor de grootschalige revivals en Borsato-hype'. Bundels met Beatles- en Dylan-vertalingen, laat staan hedendaagse Schubert-vertalingen, waren er nog niet. Hein Jansen was een van onze eerste fans en engageerde het Trio begin 1990 in zijn theatertalkshows, wat ons welkome lovende pers opleverde, en veel radio- en theaterwerk
(zie ook hiernaast en pagina Oer).
Zie ook het Geheim Vertaalalfabet
Voorbeelden in het Archief, marge links.
Schrijf- & vertaalwerk
ron mesland: vertaling, hertaling, musical, schrijven liedteksten, songwriting, muziekarrangementen, compositie, vocale- en koorarrangenmenten.
Tekst, boeking, opdracht:
0 6 - 20226935
ronmesland@xs4all.nl
www.mesland.nl Domein van liedschrijver, vertaler en zanger Ron Mesland.
Songwriting / compositie
Ron Mesland
Sinds 1978 maak ik tekst en muziek, liedjes zeg maar, aanvankelijk in het Engels, vanaf de jaren 90 vooral Nederlandstalig.
In 1987 reisde ik met een demo naar Engeland in een poging een doorbraak te forceren voor mijn new wave-groep the Sindellas. Dit leidde tot gesprekken met platenbonzen en zowaar een paar optredens in Paradiso en Melkweg.
The Sindellas, 1988, foto Geert van Tol >
In hetzelfde jaar, als student aan de jazz-afdeling van het Sweelinck conservatorium, ontdekte ik het Nederlands als taal voor muzikale toepassing. Op aanraden van lerares Ann Burton volgde ik voordracht- en toneellessen bij heldin Hetty Blok.
Composities en arrangementen kwamen tot bloei dankzij inspirerende lessen van Misha Mengelberg en door samenwerking met jazzmusici als Sylvia de Hartog, Dolf Pleiter, Steef Vellinga, Harm Wijntjes, Wiek Hijmans, Charly Green, Paul Pleijers, Egon Kracht e.v.a.
Zang Voor Vriendschap en de radio
Eind jaren tachtig ontstond de act Trio Zang Voor Vriendschap: met Marjolijn Weber en Annemieke Tetteroo zong ik, theatraal vormgegeven, eigen liedjes maar vooral vertalingen van Tophits, jazz-standards en zelfs Schubertliederen.
Zie rechterkader >>>
Trio Zang Voor Vriendschap, Sail 1990
Travestie-legende Hellun Zelluf bestelde voor zijn theatershows liedjes en muzikale Safe Sex reclames. Met het Trio schreef en zong ik een seizoen lang wekelijks muzikale Weerberichten en enkele tophits in vertaling voor Kro-radio 2 in een programma van Adeline van Lier. Daarbij raakte ik bevriend met Jan Rot, die, door het Trio geïnspireerd, zich ook op liedvertalingen ging toeleggen. (zie ook pagina Oer en kader rechts hiernaast).
Theater & Hella
Vanaf 1992 begon ik met mijn Trio, inmiddels een zangduo met gitaarbegeleiding, Intieme Revues te maken, onder invloed van Monty Python, Annie M.G. Schmidt en Jaren 70 Popconcerten. In totaal ontstonden in vijf jaar evenveel avondvullende programma’s. Bizar muzikaal cabaret, met altijd teveel kledingwisselingen en in piepkleine bezetting. Het vroeg om een specifieke schrijfstijl die me goed lag, op de grens van pop, jazz en theater. In deze periode ontstond, onder regie van Hetty Blok, ook mijn alter ego: Hella Holland, een jazzdiva in ruste met een zwak voor likeurbonbons en jonge jazz-panfluitisten. Hella ging een eigen leven leiden en ik beschouw mezelf als haar vaste ghostwriter.
Schrijf- en arrangeerwerk op cd
Vanaf 1990 nam ik met bijvoorbeeld Paul Pallesen, Eric Mink, Marjolijn Weber, Hellun Zelluf, Vera Springveer, Manfred Wijker en Steef Vellinga tientallen eigen liedjes op die deels op c.d. verschenen. Enkele werden door Wilbert Friederichs bewerkt voor vierstemmig a capella. Voor het Mezzo Macho programma P Capella arrangeerde ik twee Drs. P - klassiekers: “De Commensaal” en “Andijvie”. (Zie cd: Mezzo Macho zingt Drs P, 2004). Onder de vlag van Platland werk ik doorlopend aan eigen nummers, die soms op iTunes en cd verschijnen. (Zie oa cd: Nog even, 2014).
Sinds 2018 werk ik aan liederen op tekst van dichter Jacob Israel de Haan, in klassiek idioom.
Klik voor meer info.
Nieuws: Repertoire voor de groep Platland geschreven, en op cd verschenen. Liedbijdrage aan de voorstelling “De Reünie” (2013/14), vertolkt door Laura Vlasblom en Loeki Knol. In juni ‘12 is de musical “Ja Zanna, Nee Zanna” (Zanna Don’t) opgevoerd in het Amsterdamse M-Lab, onlangs (2018) als schoolproject herhaald in Codarts-Rotterdam. De Amerikaanse musical Bare, van Damon Intrabartolo, die ik het jaar daarvoor vertaalde, werd in 2011 door Codarts Rotterdam opgevoerd. Voor Coco Choco maakte ik een personality-lied. Voor de Amsterdam Big Band vertalingen van jazz-standards (‘15). De vertaling van 26 kindergedichten voor het "ABC"-project van Henry Muldrow moet nog verschijnen.